• Beatrice Alemagna
  Vi går till parken, 2019

 • Martin Jacobson
  Katedralen, 2018

 • Jenny Holzer
  Wanås Wall, 2002

 • Katarina Löfström
  Open Source, 2018

 • Malin Holmberg
  I will stop loving you, 2010

 • Sarah Schwartz
  Mother, 1990

 • Beatrice Alemagna
  Vi går till parken, 2019

 • Martin Jacobson
  Katedralen, 2018

 • Jenny Holzer
  Wanås Wall, 2002

 • Katarina Löfström
  Open Source, 2018

 • Malin Holmberg
  I will stop loving you, 2010

 • Sarah Schwartz
  Mother, 1990

 • Beatrice Alemagna
  Vi går till parken, 2019

 • Martin Jacobson
  Katedralen, 2018

 • Jenny Holzer
  Wanås Wall, 2002

 • Katarina Löfström
  Open Source, 2018

 • Malin Holmberg
  I will stop loving you, 2010

 • Sarah Schwartz
  Mother, 1990

 • Beatrice Alemagna
  Vi går till parken, 2019

 • Martin Jacobson
  Katedralen, 2018

 • Jenny Holzer
  Wanås Wall, 2002

 • Katarina Löfström
  Open Source, 2018

 • Malin Holmberg
  I will stop loving you, 2010

 • Sarah Schwartz
  Mother, 1990

Konstprojekt 2023

Konst & litteraturfestival Mycocosm 

Om träd, svampar och det förunderliga nätverk som förbinder dem

Datum 21 okt, 2023
Curator Milena Høgsberg i samarbete med David Zilber

Den 21 oktober drar vi igång vår nya, årliga konst & litteraturfestival, som dedikeras till ämnen som rör naturen och andra organismers världar. Årets festival cureras i samarbete med David Zilber – boknörd, kock, forskare och författare till bästsäljande kokboken The Noma Guide to Fermentation.

Ladda ner programmet här!

Vi vill uppmärksamma gäster att vissa av programpunkterna kräver att man reserverar biljett. Hela programmet med tider och info om hur du reserverar biljetter hittar du nedan.

Under festivalen utforskar vi svamparnas förunderliga värld och deras underjordiska nätverk mycel. Vi får även ta del av ett samtal med stjärnbiologen Merlin Sheldrake, författare till bästsäljaren Ett sammanvävt liv: hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid; skapande verkstäder i Wanås Konst Studio och en specialmeny i caféet som utvecklats tillsammans med David Zilber. Gå med på en svampexpedition med Roland Rittman & Zenia Samlersen och upplev ett unikt musikuppträdande av musikern Cosmo Sheldrake, som skapar musik med egna inspelningar från naturen. När mörkret faller inleds Hupehensis, en performance av årets konstnär Carola Grahn.

Festivalen är finansierad av Region Skåne.

Biljetter till festivalen

Festivalprogrammet består av olika evenemang och vissa har begränsad kapacitet. Du kan förköpa biljetter till evenemangen här för att säkra en plats. Om biljetter finns kvar på festivaldagen kommer de att släppas (gratis) enligt först till kvarn-principen i entrén.

Medlemmar i Wanås Konstklubb deltar gratis i alla aktiviteter och förbokar med bokningskod.

Mat och dryck

Caféet serverar lättare lunch, dryck, kaffe och kaka fram till 17.30. En meny med svamptema har skapats för festivalen i samarbete med David Zilber. Glutenfria och vegetariska alternativ finns.

Transport

Parkering ingår i din biljett. Bussresa tur och retur från Köpenhamn och Malmö kan bokas. Om bokar buss och vill stanna för Carola Grahns performance, ordnar vi samåkning i taxi till Hässleholms tågstation.

Vid frågor, maila: info@wanaskonst.se

Festivalprogram

Hela dagen 10.00–17.00
Permanenta samlingen och tillfälliga utställningar

Skulpturparken som består av ett 80-tal permanenta verk inomhus och utomhus och årets utställningar: Young-Jun Tak: Have a Lovely Sunday (videoinstallation i Långlogen) och Carola Grahn: Trädgränsen (verk i skulpturparken) finns att beskåda.

Hur Ingår i entréavgiften. Hämta en karta i Entrélogen.

Svampens magiska värld – öppen verkstad
Dyk ner i svampens magiska värld, tillsammans med konstnären Gurli Kruber utforskar vi svampar och växter och vår egen kreativitet. Prova på att göra svampavtryck, inspireras av naturens former och färger och lära dig att göra pigment av svampar och växter. 

Var Wanås Konst Studio i Entrélogen, rosa rummet och uteverkstan
Hur Drop in, ingår i entréavgiften. Wanås Konsts pedagoger finns på plats. Barn ska ha sällskap av en vuxen.

Mycocosm
Upplev verket Puff Ball Field som består av konstgjorda svampar av konstnären Roxy Paine, som är känd för sina "träd" i skulpturparken. Upptäck och fördjupa dig i svamparnas hemliga liv, deras underjordiska nätverk av mycel, deras roll som nedbrytare och mycket mer.

Var Wanås Konst Studio i Entrélogen, gula rummet
Hur Drop in, ingår i entréavgiften

11.00–12.30 Svampexpeditioner med Roland Rittman och Zenia Samlersen
Följ med fältbiologen Roland Rittman från skånska Anderslöv – samlare av matsvamp och vilda örter – eller den danska kunskapsspridande svampentusiasten Zenia Samlersen på en expedition som ger dig nya perspektiv på svampar. Låt experterna guida dig genom deras personliga syn på svamparnas rike som lever bland konstverken i "skulpturskogen".

Var Samlingsplats för Rittman: Yoko Ono, Wish Trees. Samlingsplats för Samlersen: Besöksparkeringen
Hur Begränsat antal platser, förbokning rekommenderas. Roland Rittman guidar på svenska och Zenia på engelska. Stövlar rekommenderas. Även kl. 14.00.

11.00–12.00 Konstvisning i skulpturparken svenska och engelska
Hur påverkar naturen, vädret och djurlivet i skogen konstverken och deras livslängd? Och hur påverkar naturen vår upplevelse av verken i utomhussamlingen? Följ med en av våra kunniga guider ut på en visning i skulpturparken.

Var Samling vid Entrélogen
Hur Begränsat antal platser, förbokning rekommenderas.

12.45–14.00 Finding Friends in Fungi: Samtal mellan David Zilber och Merlin Sheldrake
Stjärnbiologen Merlin Sheldrake, författare till bästsäljaren Ett sammanvävt liv: hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid öppnar upp svamparnas magiska värld för oss i ett samtal med David Zilber, Nomas tidigare fermenteringschef, kock, framtidsforskare och författare till bästsäljande kokboken The Noma Guide to Fermentation.

Var Wanås Konst Studio, gröna rummet
Hur Begränsat antal platser, förbokning rekommenderas. Samtalet är på engelska. Även kl. 15.30.

13.00–14.00 Konstvisning i skulpturparken på svenska
Även kl. 11.00 se ovan för info.

14.00–15.30 Svampexpeditioner med Roland Rittman och Zenia Samlersen
Även kl. 11.00 se ovan för info.

14.15–15.15 Cosmo Sheldrake - utomhuskonsert
Upplev ett unikt musikuppträdande av musikern Cosmo Sheldrake, som skapar musik med egna inspelningar från naturen. Konserten inleds med ett kort samtal mellan Cosmo Sheldrake och Wanås Konsts konstnärliga ledare Milena Høgsberg.

Var Skulpturparken vid Poul Gernes Pyramide
Hur Drop-in

15.30–16.45 Finding Friends in Fungi: Samtal mellan David Zilber och Merlin Sheldrake
Även kl. 12.45 se ovan för info.

18.00–19.00 Hupehensis – performance av Carola Grahn i samarbete med Svanholm Singers
Hupehensis, som infaller i oktober varje år, är Anemoneorderns offernattsceremoni. Under stor dramatik samlas ordern i skymning vid en speciellt utformad offerlav dekorerad med djurhorn i skogen bakom Wanås slott. Med sång, eldar och mystiska riter försöker ordern "uppgå i det egna köttet" och blidka skogens makter.

Vad försiggår på Wanås när mörkret faller och besökarna åkt hem? Följ med på ett storskaligt och interaktivt performance av konstnären Carola Grahn i samarbete med manskören Svanholm Singers och Stephanie Hayes. En föreställning som berör teman som makt, religiösa ceremonier, och sökandet efter ett sätt att leva i balans med naturen. 

Var Föreställningen startar på parkeringen
Hur Begränsat antal platser, förbokning krävs. Rekommenderas från 15 år. Föreställningen innehåller en promenad genom skulpturparken i skymning. Varma kläder och stövlar rekommenderas.

Föreställningen är medfinasierad av KORO – Public Art Norway

MISSION

Wanås Konst producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället. Vi verkar i konstens och kulturens framkant, där den utvecklas, påverkar och förändrar.

VISION

Samtidskonst och kultur för alla. Alla – oavsett bakgrund, kapacitet eller funktionsvariation – ska ha tillgång till konsten, erfarenheten och upplevelsen.

KÄRNVÄRDEN

Excellens och tillgänglighet. Allt som produceras och förmedlas ska vara av högsta kvalitet och tillgängligt för alla.