• Beatrice Alemagna
  Vi går till parken, 2019

 • Martin Jacobson
  Katedralen, 2018

 • Jenny Holzer
  Wanås Wall, 2002

 • Katarina Löfström
  Open Source, 2018

 • Malin Holmberg
  I will stop loving you, 2010

 • Sarah Schwartz
  Mother, 1990

 • Beatrice Alemagna
  Vi går till parken, 2019

 • Martin Jacobson
  Katedralen, 2018

 • Jenny Holzer
  Wanås Wall, 2002

 • Katarina Löfström
  Open Source, 2018

 • Malin Holmberg
  I will stop loving you, 2010

 • Sarah Schwartz
  Mother, 1990

 • Beatrice Alemagna
  Vi går till parken, 2019

 • Martin Jacobson
  Katedralen, 2018

 • Jenny Holzer
  Wanås Wall, 2002

 • Katarina Löfström
  Open Source, 2018

 • Malin Holmberg
  I will stop loving you, 2010

 • Sarah Schwartz
  Mother, 1990

 • Beatrice Alemagna
  Vi går till parken, 2019

 • Martin Jacobson
  Katedralen, 2018

 • Jenny Holzer
  Wanås Wall, 2002

 • Katarina Löfström
  Open Source, 2018

 • Malin Holmberg
  I will stop loving you, 2010

 • Sarah Schwartz
  Mother, 1990

Performance & dans

2016 började Wanås Konst aktivt inkludera performance och dans i det årliga programmet. Inte bara som en engångshändelse utan som en långsiktig satsning på Live Art, konst som måste upplevas i stunden och kräver din närvaro där och då. Det innebär fler chanser att ta del av dans och performance på Wanås. I år tar vi fasta på effekten av dans och performance och använder skulpturparken som utgångspunkt för en serie tillfällen med Live Art i form av performanceverk och workshoppar. Konstnärerna använder platsen som en undersökande lekplats. De för en dialog med den existerande samlingen och naturen. De leker, busar och fördjupar vår koppling till besökare i alla åldrar. De ändrar hur vi upplever våra kroppar i förhållande till tid och rum.

”Att komma i kontakt med konst på Wanås Konst är inte ytligt. Det är live, fysiskt och kan beskrivas som oundvikligt: du känner lorten under fötterna, förstår vikten av din kropp i förhållande till en flod av betong, känner dess omfång i en labyrint av träd eller dess längd förvrängd genom böjt glas. Du söker upp det specifika verk som du vill se och din tidsuppfattning förändras. Resan blir lika viktig som objektet du letar efter. Konsten är runtom, överallt. Naturen är överallt, runtom. Du aktiverar det, det aktiverar dig.” – Rachel Tess, affilierad curator dans, Wanås Konst

HÖST


Björn Säfsten Samtal och rörelse för dig som är pensionär

Lördag 14 oktober, kl. 10–16, Wanås Konst
Var med i koreografen Björn Säfstens workshop, utforska samtida dans och rörelse och lär dig mer om hur en koreograf arbetar. Inga förkunskaper krävs. Kostnad: 100 kr, inklusive lunch och fika. Begränsat antal platser! Föranmälan: albin@wanaskonst.se.
Workshoppen presenteras i samarbete med MARC och Östra Göinge Riksteaterförening.
 

SENSOMMAR


Maria Hassabi STAGED? (2016) – undressed, utomhusperformance

Lördag 19 & söndag 20 augusti, Wanås Konst, kl. 13, längd 40 min.
I STAGED? (2016) – undressed är fyra personer i abstrakt mönstrade kläder sammanbundna i en långsam förvandling, en levande skulptur. I versionen undressed (avklädd) på Wanås, bortom teaterns scenrum, blir skulpturparken scen och påverkar uppförandet.
Medverkande Jessie Gold, Hristoula Harakas, Maria Hassabi, Oisín Monaghan Kostym Victoria Bartlett Management Alexandra Rosnberg
Samproduktion Dance4 (Nottingham, UK), FIAF’s Crossing the Line Festival (New York, NY), High Line Art (New York, NY), Keir Foundation med stöd från Dancehouse (Melbourne, AU), The Kitchen (New York, NY), Kunstenfestivaldesarts (Bryssel, BE), Onassis Cultural Centre (Aten, GR), och Summer Stages Dance @ ICA (Boston, MA).
STAGED? skapades under residensvistelser vid Bard College (New York, NY), Camargo Foundation med stöd från Jerome Foundation (Cassis, FR) samt Robert Rauschenberg Foundation (Captiva Island, FL). STAGED? har delvis möjliggjorts med stöd från Randi & Jeff Levine och Leo Koenig & Maggie Clinton.
 

SOMMAR


William Forsythe Walk & Talk och premiärvisning av nya koreografiska objekt

Söndag 4 juni, kl. 14–16, Wanås Konst, samling vid konsthallen
Möt dansaren och koreografen William Forsythe för en Walk & Talk i parken på Wanås tillsammans med Magnus af Petersens, chef för Bonniers Konsthall, och Elisabeth Millqvist, konstnärlig ledare Wanås Konst. Forsythes koreografiska objekt är en del av årets utställning SculptureMotion. Språk: engelska. Begränsat antal platser. Förboka plats på shop@wanaskonst.se, eller i konsthallens entré, tel. 044-253 15 68.
 

Sonia Khurana Lying-down-on-the-ground: figuring the ground – Situation V, Live Event

Lördag 17 juni, kl. 13, Wanås Konst, samling vid konsthallen
Sonia Khurana bjuder in till en performativ situation som kombinerar det lekfulla och det poetiska, kropp och motstånd, där en vardaglig rörelse blir till en gruppaktivitet. Föranmäl gärna din medverkan: konsthall[at]wanaskonst.se, drop in också möjlig. Aktiviteten pågår från kl. 13 till kl. 16 ca.
 

Mammalian Diving Reflex Grannarna i mitt kvarter

Lördag 17 & söndag 18 juni, kl. 13–15, Knislinge, samling utanför Coop Konsum
I en guidad visning av barn i åldern 8–9 år får publiken möta dem som arbetar i och har affärsverksamheter i Knislinge. Tillsammans med konstnärerna förbereder barnen visningen och lär känna varandra och sin omgivning under processen, och fler röster tar plats och en mångfald av perspektiv skapas. Följ med från pizzerian till frisören och möt Knislinge på ett helt nytt sätt!

Grannarna i mitt kvarter (These Are the People in My Neigbourhood) har möjliggjorts tack vare stöd från Gertrude och Ivar Philipsons Stiftelse och Canada Council for the Arts Theatre International program och i samarbete med Västerskolan, Östra Göinge.
 

VÅR


Peter Mills Den kosmiska havsträdgårdspassagen

Lördag 15 & söndag 16 april
Wanås Konst vänder sig till sin yngsta publik någonsin med Den kosmiska havsträdgårdspassagen – en interaktiv, koreograferad installation för bebisar från 2 till 18 månader av koreografen Peter Mills tillsammans med Rachel Tess (dans) och Marta Cicionesi (scenografi). Av okända underverk i det kosmiska, under havsytan och i botaniska naturvärldar skapar Mills en upptäcktsfärd för deltagarna. Föreställningen formas av bebisarnas frihet att röra sig runtomkring och interagera med dansarna och installationen.
 

Programmet är utformat i samarbete med Rachel Tess, affilierad curator dans, och genomförs med stöd av Kulturrådet och Kultur Skåne. Kontakt: 044-660 71.

Det är live, fysiskt och kan beskrivas som oundvikligt: du känner lorten under fötterna, förstår vikten av din kropp i förhållande till en flod av betong, känner dess omfång i en labyrint av träd eller dess längd förvrängd genom böjt glas. – Rachel Tess, affilierad curator dans